powrót do forum Kategoria: Wino domowe

14.12.2002 19:59 Jakie wina robicie??

Autor:
Pawcio

Ja od 1998 robię wino z dzikiej rózy na drożdzach Madeira.
Proporcje to rodzinna tajemnica,ale winko wychodzi pierwsza klasa.
Jedyną jego wadą jest to że potrzebuje kilku lat żeby osiągnąć super bukiet i kolor.Pilem już 18 letnie z zapasów ojca poprostu ambrozja.Pawcio.

15.12.2002 10:08 Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
Zdrój

W domu moich rodziców, tradycyjnie na wiosnę nastawia się wino z mleczu (tych żółtych kwiatuszków, wyrastających nagle i gdzie popadnie).
Przepis na wino jest prosty a efekty zadziwjające. Najlepsze są 2-3 letnie egzemplarze. Wino - bardzo jasne, w kolorzez szampana - podaje się z kostką lodu i plasterkiem cytryny. Przypomina nieco wermut, jest także delikatnie nasycone dwutlenkiem węgla.
Dobrze zrobione wino z mleczu ma zaskakująco szlachetny, czysty smak. Jest orzeźwiające i przy tym smaczne. Przed podaniem można go rozcieńczać wodą, wg własnych upodobań.
Trwałość wina z mleczu jest przyzwoita - pół roku temu próbowałem egzemplarz co najmniej 20-letni, przygotowywany jeszcze przez dziadka Emila.

15.6.2003 11:44 Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
Zaq

Dopiero Zacząłem robić wino z truskawek na drożdżach Burgund. Zrobiłem zaczyn, odczekałem kilka dni dodałem do moszczu, ale było tego troche za dużo jak na mój gąsior, bo w nocy eksplodowało. Nie mam pojęcia co z tego teraz wyjdzie. Uratowałem chyba połowę. Pozdrawiam.

26.7.2003 17:02 Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
barteku

Zgadzam się ze Zdrojem. Wino z mlecza to chyba najpyszniejsze jakie kiedykolwiek robiłem :). Polecam również przepycha z kokosu, truskawek oczywiście, melisy, bazylii i dla niecierpliwych z ryżu. Dla lubiących eksperymenty wspaniałe jest wino z herbaty (nigdy nie wiadomo jaki na końcu będzie miało smak i aromat (ale "dobro" tego wina jest gwarantowane). A takim spejalnym, którym można się wszędzie chwalić jest wino z imbiru oraz wzmiankowany wyżej kokos. To kokosowe moja prywatna małżonka spija tak szybko, że muszę zawsze przynajmniej jedną butelke zakopywać by trochę dłużej poleżakowała :)

28.7.2003 14:20 Odp: Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
benek000

Dla lubiących eksperymenty wspaniałe
jest wino z herbaty (nigdy nie wiadomo jaki na końcu
będzie miało smak i aromat (ale "dobro" tego wina jest
gwarantowane).

Ja bardzo poproszę o przepis na winko z herbaty. Zaintrygowało mnie i chętnie bym sprawdził. Pozdrawiam.

29.7.2003 21:32 Odp: Odp: Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
barteku

> Ja bardzo poproszę o przepis na winko z herbaty.
> Zaintrygowało mnie i chętnie bym sprawdził. Pozdrawiam.

Proszę bardzo:
Składniki:
8 łyżki stołpwe sypkiej herbaty
1 kg rodzynek sułtanskich
2 pomarzńcze duże
2 cytryny
dorżdże rasy "sherry"
2,6 kg cukru
10g pozywki dla drożdzy

2 dni przed "robotą" przygotowujemy matke drożdżową (3 łyżeczki cukru, 250 ml wody, pół łyzeczki pozywki i drożdże - powinno stać w butelce zakorkowanej tamponem z waty).
Zaparzmy 6l herbaty i ciepłą odcedzamy do wiaderka fermentacyjnego. Dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przemywamy i rozdrabniamy sułtanki i dodajemy do wiaderka razem z sokiem i skórkami (ale bez białego podskórza) pomarańczy i cytryny. Po wystudzeniu dodajemy pozywke i drożdże (matkę). Wiaderko przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni codziennie mieszając.
Po tym czasie odcedzamy całość do wysterylizowanego gasiora i dopełniamy chłodną herbatą. Gąsior zamykamy korkiem z rurką i odstawiamy aż wszystko przefermentuje. Po zakonczeniu fermentacji wino przelewamy (ściągamy znad osadu), dodajemy ok. 7 g pirosiarczynu potasu i odstawiamy aż się wyklaruje. Po sklarowaniu wino butelkujemy. Wychodzi wytrawne wino stołowe o rewelacyjnym bukiecie :))). Powodzenia. Przepis i ilości podane są na 10l wina.
Bartek

2.9.2003 23:13 Odp: Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
kiler

> Zgadzam się ze Zdrojem. Wino z mlecza to chyba najpyszniejsze
> jakie kiedykolwiek robiłem :). Polecam również przepycha
> z kokosu, truskawek oczywiście, melisy, bazylii i dla
> niecierpliwych z ryżu. Dla lubiących eksperymenty wspaniałe
> jest wino z herbaty (nigdy nie wiadomo jaki na końcu
> będzie miało smak i aromat (ale "dobro" tego wina jest
> gwarantowane). A takim spejalnym, którym można się
> wszędzie chwalić jest wino z imbiru oraz wzmiankowany
> wyżej kokos. To kokosowe moja prywatna małżonka spija
> tak szybko, że muszę zawsze przynajmniej jedną butelke
> zakopywać by trochę dłużej poleżakowała :)

2.9.2003 23:16 Odp: Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
kiler

> Zgadzam się ze Zdrojem. Wino z mlecza to chyba najpyszniejsze
> jakie kiedykolwiek robiłem :). Polecam również przepycha
> z kokosu, truskawek oczywiście, melisy, bazylii i dla
> niecierpliwych z ryżu. Dla lubiących eksperymenty wspaniałe
> jest wino z herbaty (nigdy nie wiadomo jaki na końcu
> będzie miało smak i aromat (ale "dobro" tego wina jest
> gwarantowane). A takim spejalnym, którym można się
> wszędzie chwalić jest wino z imbiru oraz wzmiankowany
> wyżej kokos. To kokosowe moja prywatna małżonka spija
> tak szybko, że muszę zawsze przynajmniej jedną butelke
> zakopywać by trochę dłużej poleżakowała :)
Chciałbym przepis na te wino kokosowe, bardzo mnie caciekawiło.

3.9.2003 13:23 Odp: Odp: Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
barteku

> Chciałbym przepis
> na te wino kokosowe, bardzo mnie caciekawiło.

Mówisz i masz:

Składniki:
0,5 kg wiórków kokosowych
0,5 kg ryżu
0,5 kg rozdrobnionych daktyli
1,5 kg cukru
5 g kwasku cytrynowego
5 g pożywki dla drożdży
uniwersalne drozdże winiarskie

Ryż do grka, zalać 3l wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 min. Rozdrobnione daktyle i wiorki kokosowe wlożyć do drugiego garnka, zalać wywarem z ryżu i gotować przez 15 min. Odcedzonym wywarem zalewamy cukier mieszając do rozpuszczenia. Po schłodzeniu dodajemy pozywke. Gdy moszcz ma 20 st. C dodajemy matke drożdżową i wszystko wlewamy do gąsiorka pozostawiając nieco miejsca pod korkiem. W osobnej butelce pozostawiamy trochę moszczu i gdy fermentacja dobiegnie końca po kilku dniach dolewamy to co w butelce do gąsiorka. Butelkę najlepiej zatkać tamponem z waty. Wino pozostawiamy zamknięte rurką aż całkiem przefermentuje. Po ok. 3 mies. zlewamy wino znad osadu, a po kolejnych trzech czynność powtarzamy dodając 5g pirosiarczynu potasu. Winko leżakujemy przez rok. Jak kto lubi może dosłodzić słodzikiem.

Podany przepis na 5 l wina

Pozdrawiam:
Bartek

5.9.2003 20:20 Odp: Odp: Odp: Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
kiler

> > Chciałbym przepis
> > na te wino kokosowe, bardzo
> mnie caciekawiło.
>
> Mówisz i masz:
>
> Składniki:
> 0,5
> kg wiórków kokosowych
> 0,5 kg ryżu
> 0,5 kg rozdrobnionych
> daktyli
> 1,5 kg cukru
> 5 g kwasku cytrynowego
> 5 g
> pożywki dla drożdży
> uniwersalne drozdże winiarskie
>
> Ryż
> do grka, zalać 3l wody, doprowadzić do wrzenia i gotować
> na małym ogniu 5 min. Rozdrobnione daktyle i wiorki
> kokosowe wlożyć do drugiego garnka, zalać wywarem z
> ryżu i gotować przez 15 min. Odcedzonym wywarem zalewamy
> cukier mieszając do rozpuszczenia. Po schłodzeniu dodajemy
> pozywke. Gdy moszcz ma 20 st. C dodajemy matke drożdżową
> i wszystko wlewamy do gąsiorka pozostawiając nieco
> miejsca pod korkiem. W osobnej butelce pozostawiamy
> trochę moszczu i gdy fermentacja dobiegnie końca po
> kilku dniach dolewamy to co w butelce do gąsiorka.
> Butelkę najlepiej zatkać tamponem z waty. Wino pozostawiamy
> zamknięte rurką aż całkiem przefermentuje. Po ok. 3
> mies. zlewamy wino znad osadu, a po kolejnych trzech
> czynność powtarzamy dodając 5g pirosiarczynu potasu.
> Winko leżakujemy przez rok. Jak kto lubi może dosłodzić
> słodzikiem.
>
> Podany przepis na 5 l wina
>
> Pozdrawiam:
> Bartek
WIELKIE dzięki.

19.9.2003 17:08 Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
barteku

> WIELKIE dzięki.

Zawsze służę :)). Daj znać jak wyszło i jak Ci smakuje

20.9.2003 14:06 Odp: Odp: Odp: Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
eM-Ski

> Składniki:
(...)
> 5 g pożywki dla drożdży
(...)
5g pirosiarczynu potasu.
(...)

Witam
Jestem początkujący, ale pełen zapału ;)
Mam pytanko odnośnie chemii do winka. Tej zacytowanej na początku. Gdzie to dostać???

21.9.2003 12:51 Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
Pawcio

Oba skladniki kupisz w Biowinie.
A ostatnio nawet w praktikerze czy Obi bo Biowin ma tam swoje regały.

22.9.2003 7:10 Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
eM-Ski

> Oba skladniki kupisz w Biowinie.
> A ostatnio nawet
> w praktikerze czy Obi bo Biowin ma tam swoje regały.

Przeogromne dzięki!
Wprawdzie nie mam w pobliżu ani Praktikera ani Obi, ale na stronce Biowinu sobie złożyłem zamówienie i będę czekał cierpliwie na wysyłkę :)
A winogrona mi już tak ładnie dojrzały, że trzeba będzie i z winogron coś postawić...

22.9.2003 14:09 Odp: Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
maly113

> W domu moich rodziców, tradycyjnie na wiosnę nastawia
> się wino z mleczu
(...)
> Emila.

to ja jeszcze poprosze przepis!!!

1.12.2004 8:09 Odp: Odp: Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
teolog

> > W domu moich rodziców, tradycyjnie na wiosnę nastawia
>
> > się wino z mleczu
> (...)
> > Emila.
>
> to ja jeszcze
> poprosze przepis!!!

1.12.2004 8:16 Odp: Odp: Odp: Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
teolog

Winko z mleczu?Może jednak ktoś poratuje przepisem? Z kwiatów, korzeni? co jeszcze trzeba dodać, itp. Co prawda teraz trudno o mlecze, ale może na wiosnę? Jeśli ktoś się zlituje z tym przepisem...
Sam robię głównie z róży i głogu, ale to chyba banał. Także z wiśni i czarnego bzu, a ostatnio spróbowałem dodać aroni- pomęczyłem się żeby uzyskać sok.Wychodzi półwytrawne.. Ciekawi mnie ten mlecz, więc jak by się komuś chciało go napisać byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.

1.12.2004 8:26 Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
Zdrój

Dziś lub jutro postaram się przepis na wino z mleczu opublikować w tym tamacie.
W ostatni weekend, kosztowałem takie wino z roku 2003 wykonane w całości przez moją niezbyt doświadczoną żonę i było naprawdę bardzo w porządku. Wezmę od niej przepis.

24.1.2005 13:42 Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
teolog

dzieki za chęci- już sobie znalazłem na forum winiarzy. Przy okazji okazało się, że przepis na wino z kokosa jest chyba, no, niekompletny. Zrobiłem wszystko jak w przepisie, a na drugi dzień na powierzchni zrobiła sie gruba skorupa jak z wosku. Okazało się, że kokos ma dużo tłuszczu, który po ostygnięci odłożył się na powierzchni (a wlewałem ledwie ciepłe). Minął już ponad miesiąc, a nastaw ostro pracuje, ale z tego co się doczytałem to i tak nic z tego nie będzie- właśnie przez ten tłuszcz. Szkoda, bo z opisu zapowiadało się interesująco...

20.5.2005 13:42 Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
teolog

>a jednak się udało, chociaż z wielkimi kłopotami. Jednak wiekszość nastawu poszła do zlewu ze względu na tłuszcz, no i proporcje w przepisie są tu nie do zrobienia- za mało wody, a klarowanie jest koszmarne. Nie mniej warto spróbować- kokosowe na forum winiarskim uchodzi za niemożliwe do zrobienia, chociaż niektórym się udało. Warto spróbować. pzdr.

21.5.2005 0:52 Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
Qbson

Ja nie mam tak duzego doswiadczenia ale od 4 lat razem z ojcem robimy porzeczkowe winko (czerwone i czrne + troche bialych). Co do wybuchow to sa co roku bo wstepna fermentacje robimy w miazdze, wiec ta na gorze wysuszona w pewnym momencie peka i prysk... Winko super, cimna czerwien, slodkie, mocne. Ostatnio zrobilismy pol wytrawne (bialo czerwone), problem pojawil sie z iloscia kwasow, trzeba bylo rozcienczyc wiec jest srednie, ale po lekturze tekstu w browamatorze pobawie sie w chemika, ciekawe co wyjdzie.

16.6.2005 20:16 Odp: Odp: Jakie wina robicie??

Autor:
oliniusz

Witam , interesuje mnie przepis ( krok po kroku ) na wino z truskawek.


> Zgadzam się ze Zdrojem. Wino z mlecza to chyba najpyszniejsze
> jakie kiedykolwiek robiłem :). Polecam również przepycha
> z kokosu, truskawek oczywiście, melisy, bazylii i dla
> niecierpliwych z ryżu. Dla lubiących eksperymenty wspaniałe
> jest wino z herbaty (nigdy nie wiadomo jaki na końcu
> będzie miało smak i aromat (ale "dobro" tego wina jest
> gwarantowane). A takim spejalnym, którym można się
> wszędzie chwalić jest wino z imbiru oraz wzmiankowany
> wyżej kokos. To kokosowe moja prywatna małżonka spija
> tak szybko, że muszę zawsze przynajmniej jedną butelke
> zakopywać by trochę dłużej poleżakowała :)

Koszyk

Dostępne produkty

Znajdź produkt

szukaj

Kontakt

172761411
poniedziałek-piątek (10:30-16:00)
  • Weyermann - słody dla browarów oraz dla piwowarów domowych!!!
  • Zaopatrzenie winnic i winiarni
  • Piwa domowe smaczne i zdrowe

O Browamatorze